Grup Educació

Adjunts:
AdjuntDescripcióMida (Kb)
Descarregar aquest arxiu (carpetespedagogiques.jpg)La maleta pedagògica La maleta pedagògica 210 kB
Descarregar aquest arxiu (La mort per edats.pdf)La mort per edatsla mort per edats 258 kB
Descarregar aquest arxiu (Links mort_dol .pdf)Link mortsLink morts119 kB
Descarregar aquest arxiu (Nens nenes i mort (2).pdf)Nens, nenes i mortNens, nenes i mort233 kB
Descarregar aquest arxiu (Páginas de Tripa PE393_web.pdf)Separata Monogràfic "Perspectiva Escolar. La mort l'últim tabú a l'ensenyamen 3500 kB
Descarregar aquest arxiu (Parlem-ne-CAT-actulizadoseptiembre.pdf)Parlem-neParlem-ne4147 kB
Descarregar aquest arxiu (Recurseducatiuartisticjuliol.pdf)Recursos artistics per treballar la mortRecursos artistics per treballar la mort560 kB
Descarregar aquest arxiu (Recurseducatiuliterijuliol.pdf)Recursos literaris per treballar la mortRecursos literaris per treballar la mort592 kB
Descarregar aquest arxiu (Recurseducatiusecundariajuliol.pdf)Recursos per l'exposició "La mort, digna i il·lustrada"Recursos per l'exposició "La mort, digna i il·lustrada"581 kB

 

El grup d'educació de DMD-CAT pretén introduir als centres educatius el tema de la mort. Les poques vegades que s'ha abordat fins ara és lligat al dol, sempre a posteriori, per gestionar el dolor i la pèrdua. 

Nosaltres no treballem tant en aquesta perspectiva, sinó des de la naturalització de la mort  com a part de la vida. Morim perquè vivim. La mort és simplement el final de la vida.

Mentre que el nostre alumnat acostuma a tenir contacte quotidià amb una mort banalitzada a través de videojocs i pel·lícules, no integra com a part imprescindible en el seu creixement personal, la percepció de la nostra vulnerabilitat, la consciència que som éssers mortals. Si volem treballar les competencies emocionals, no podem deixar aquest tema de banda. 

Perquè només es parla de la vida, però no del seu final? Quan ens aproximem a societats actuals o passades, hauríem d'abordar com moren i com gestionen aquest tema. No cal recalcar la seva importància en l'imaginari.

Ens interessa insistir especialment en com es gestiona el procés de la mort. El dret a morir dignament és un dret humà. Mentre que es treballa a classe com s'ha aconseguit el dret de vot o el dret a decidir si tenir descendència i quan tenir-la, per exemple. La disponibilitat del nostre cos respecte a la mort no es tracta.

Per avançar en aquest camí, hem realitzat, al primer trimestre del curs 2016-2017, un curs de formació de professorat al SE d'Horta- Guinardó: La mort, l'últim tabú a l'aula. Com treballar-la a l'aula?

Per possibilitar el treball a l'aula us facilitem alguns materials treballats al curs, així com propostes didàctiques realitzades pel professorat que va assistir al curs. 

Si teniu dubtes sobre la seva aplicació no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

També podem anar a realitzar activitats al vostre centre. 

 

Material didàctic per a l'alumnat

Material didàctic i oferta de formació per al professorat

CONVOCATÒRIA DE LA QUARTA EDICIÓ DEL PREMI SALVADOR PÀNIKER

ESPOT PROMOCIONAL DEL ALUMNAT DE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA 

"LA MORT, L'ÚLTIM TABÚ A L'ENSENYAMENT" (Video presentació del monogràfic de Perspectiva Escolar)

http://www2.rosasensat.org/revistes/perspectiva-escolar/numero/393

"LA MORT DIGNA I IL·LUSTRADA AL MÓN EDUCATIU". Centre Cívic Torre LLobeta