Grup Educació

Adjunts:
AdjuntDescripcióMida (Kb)
Descarregar aquest arxiu (2019_DRET A MORIR DIGNAMENT_DEF.pdf)Projecte Talent EmpresaProjecte Talent Empresa 806 kB
Descarregar aquest arxiu (carpetespedagogiques.jpg)La maleta pedagògica La maleta pedagògica 210 kB
Descarregar aquest arxiu (Comhauriadeserelretornalaescola.pdf)Com hauria de ser el retorn a l'escolaCom hauria de ser el retorn a l'escola192 kB
Descarregar aquest arxiu (La mort per edats.pdf)La mort per edatsla mort per edats 258 kB
Descarregar aquest arxiu (Links mort_dol .pdf)Link mortsLink morts119 kB
Descarregar aquest arxiu (maletes_pedagogiques.pdf)La maleta pedagògica La maleta pedagògica 851 kB
Descarregar aquest arxiu (Nens nenes i mort (2).pdf)Nens, nenes i mortNens, nenes i mort233 kB
Descarregar aquest arxiu (Páginas de Tripa PE393_web.pdf)Separata Monogràfic "Perspectiva Escolar. La mort l'últim tabú a l'ensenyamen 3500 kB
Descarregar aquest arxiu (UD exposicióoctubre19.pdf)UD Recursos exposicióUD Recursos exposició1285 kB
Descarregar aquest arxiu (UD recursos artisticsoctubre19.pdf)UD Recursos artisticsUD Recursos artistics1214 kB
Descarregar aquest arxiu (UD recursos literarisoctubre19.pdf)UD Recursos literarisUD Recursos literaris1341 kB

 

El grup d'educació de DMD-CAT pretén introduir als centres educatius el tema de la mort. Les poques vegades que s'ha abordat fins ara és lligat al dol, sempre a posteriori, per gestionar el dolor i la pèrdua. 

Nosaltres no treballem tant en aquesta perspectiva, sinó des de la naturalització de la mort  com a part de la vida. Morim perquè vivim. La mort és simplement el final de la vida.

Mentre que el nostre alumnat acostuma a tenir contacte quotidià amb una mort banalitzada a través de videojocs i pel·lícules, no integra com a part imprescindible en el seu creixement personal, la percepció de la nostra vulnerabilitat, la consciència que som éssers mortals. Si volem treballar les competencies emocionals, no podem deixar aquest tema de banda. 

Perquè només es parla de la vida, però no del seu final? Quan ens aproximem a societats actuals o passades, hauríem d'abordar com moren i com gestionen aquest tema. No cal recalcar la seva importància en l'imaginari.

Ens interessa insistir especialment en com es gestiona el procés de la mort. El dret a morir dignament és un dret humà. Mentre que es treballa a classe com s'ha aconseguit el dret de vot o el dret a decidir si tenir descendència i quan tenir-la, per exemple. La disponibilitat del nostre cos respecte a la mort no es tracta.

Per avançar en aquest camí, hem realitzat, al primer trimestre del curs 2016-2017, un curs de formació de professorat al SE d'Horta- Guinardó: La mort, l'últim tabú a l'aula. Com treballar-la a l'aula?

Per possibilitar el treball a l'aula us facilitem alguns materials treballats al curs, així com propostes didàctiques realitzades pel professorat que va assistir al curs. 

Si teniu dubtes sobre la seva aplicació no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

També podem anar a realitzar activitats al vostre centre. 

 

MATERIAL DIDÀCTIC PER L'ALUMNAT

MATERIAL DIDÁCTIC I OFERTA DE FORMACIÓ PER AL PROFESSORAT

CONVOCATÒRIA DE LA QUARTA EDICIÓ DEL PREMI SALVADOR PÀNIKER

ESPOT PROMOCIONAL DEL ALUMNAT DE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA 

"LA MORT, L'ÚLTIM TABÚ A L'ENSENYAMENT" (Video presentació del monogràfic de Perspectiva Escolar)

http://www2.rosasensat.org/revistes/perspectiva-escolar/numero/393

"LA MORT DIGNA I IL·LUSTRADA AL MÓN EDUCATIU". Centre Cívic Torre LLobeta

PROJECTE TALENT EMPRESA. Organitzat per DMD i el Departament d' Ensenyament

TÍTOL PROJECTE: “La mort, digna i en moviment.”  

PROJECTE DE COL·LABORACIÓ DE DMD AMB LES ESCOLES D’ART DE CATALUNYA 

OBJECTIUS:

Acompanyar l’alumnat en un cas pràctic per fer una aproximació a la realitat de la professió per a la qual s’estan formant. Compartir amb l’alumnat els nostres coneixements, com a entitat i professionals de diferents sectors. 

Comptar amb el professorat i l’alumnat per interpretar i donar forma al missatge de, què és l’Associació DMD i que són i com ens interpel·len, conceptes tan importants i complexes com el de la mort, el de la mort digna i el recurs del Document de Voluntats Anticipades, DVA. 

Aproximar l’alumnat al tema de la Mort Digna ajudant-los a reflexionar i a preparar-se per encarar el tema de la mort, com una part important del seu creixement, maduració i educació emocional. 

PRODUCTE FINAL DEMANDAT PER L’ASSOCIACIÓ DMD: 

Disseny i creació de

  • Vídeo de infografía animada .
  • Disseny de cartells per a diferents suports.
  • Prova adjunt (30/10/2018)

 

EL RETORN A L'ESCOLA DESPRÉS DEL COVID, COM AFRONTAR EL TEMA DE LA MORT

Conferència a càrrec de Cristina Vallès Orianne, sobre el retorn a l’escola després del COVID, com afrontar el tema de la Mort amb els infants, que va fer el 22 de maig 2020, com a tancament del període lectiu del segon semestre, pel Professorat de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.